tirsdag 11. oktober 2016

Everest (2015)

Spenningsfylt og nervepirrende film om en av de største tragediene på Mount Everest 

De var ikke helt overraskende at hendelsene som tok plass på Everest i mars 1996 inspirerte den Islandske regissøren Baltasar Kormákur til å sette denne filmen til livs. De tragiske hendelsene er dramatiske nok i seg selv til å fange interessen. Når det er sagt, så skader det heller ikke at skuespillerne er engasjerende og troverdige og at manuset lager en god ramme for handlingen. Her er det ikke fokus på humor eller dype monologer, men heller på de mellommenneskelig relasjonene og realistisk representasjon av handlingsforløpet før tragedien inntraff. Fokus på realismen gjør at man blir mer engasjert og berørt av det som skjer med karakterene.

Vi befinner oss i Nepal i 1996 hvor vi møter medlemmene av en ekspedisjon som gjør seg klar til å bestige Mount Everest. I spissen for ekspedisjonen er New Zealanderen Rob Hall (Jason Clarke), en erfaren ekspedisjonsleder som i 1992 var den første til å introdisere kommersielle ekspedisjoner på Everest. I mai det aktuele året var det rekordmange kommersielle ekspedisjoner som forsøkte å bestige fjellet. Blant dem Scott Fissher (Jake Gyllenhaal) sitt Mountain Madness selskap. Uforutsette hendelser som manglende tau på de vanskeligsete strekningene og feilbedømmelser fra ekspedisjonslederne og deltakerne sin side forskyver tidsskjemaet til ekspedisjonene, noe som har fatale konsekvenser for åtte av klatrerne.

Mount Everest vises som et ugjestmildt, men vakkert fjell. Vakre naturbilder viser fjellet fra sine beste vinkler. De snødekte omgivelsene og scenene som viser skuespillerne mens de kjemper mot harde værforhold gjør at man kan føle kulden på kroppen mens man sitter i kinosalen.

Handlingsforløpet passer godt til dramatisering og har tidligere blitt omtalt i ulike dokumentaerfilmer og bøker. National Geographic's dokumentar Seconds From Disaster: Into The Death Zone fra 2012 anbefales om man vil se en noe annerledes presentasjon av de tragiske hendelsene.

For de som har kjennskap til og har vært interessert disse hendelsene fra tidligere, vil dette være en velkommen ny tolkning som ikke skuffer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar